YTTORR OCH GLÅMIG

Yttorr hud är väldigt vanligt, oavsätt vilken hudtyp man än har. En yttor hud är uttorkad på ytan och saknar fukt, samt kan kännas stram och glåmig. Yttorhet kan man få av olika anledningar. Vanligast är att man felbehandlat huden utefter väder och årstid. På vintern kanske huden behöver mer fukt och näring för att inte bli uttorkad, och tillsätter man då inte detta så torkar man ut hudens översta skikt. Det kan också vara så att man behandlat huden med för kraftiga produkter och som av den anledningent torkat ut hudytan. Torkar man ut huden för mycket så kan detta leda till att man får finnar och upplever att huden lätt blir blank. Anledningen till att huden lätt blir glansig om man är yttorr är för att vår hud själv försöker kompensera upp detta genom att skapa mer talg. 


Om huden överproducerar talg samtidigt som ett yttorrt skikt bildats, så hindras detta talget från att komma upp till ytan och finnar kan bildas. Tillsätter vi istället mer fukt med hjälp utav produkter, så behöver huden själv inte tillverka mer talg och blir heller inte glansig och blank vilket gör att du slipper finnarna.


Allt handlar om en balans. Generellt sätt så behöver vi tillsätta mycket mer fukt än vi tror. Hyaluronsyra är vår mest fuktbindande ingrediens och som vi ofta tillsätter med hjälp utav hudvårdsprodukter. Det är också en flyktig ingrediens som förbrukas snabbt av huden. Därför behöver vi också tillsätta den regelbundet för att bibehålla fasthet, spänst och en normal talgproduktion. Hyaluronsyra är en viktig ingrediens att tillsätta för att hålla vår hud ung och fräsch under en längre tid. Ett sätt att hålla linjer borta!


Det mest effektiva för att hålla yttorrhet borta är ett fuktserum eller en återfuktande mask att ha över natten. Även ansiktsvatten är en produkt som gör stor skillnad på fuktbalansen i huden. Det är också vilktigt att anpassa kräm efter klimat. Är du exempelvis ute hela dagarna i hård vind eller i mycket sol så behöver du också ha produkter anpassade för detta. 


Tveka inte att höra av dig till oss på mejl, info@salongcreatedbybelle.se för att få hjälp med vad som passar din hudtyp.


Exempel på behandlingar vid yttorrhet: Klassisk ansiktsbehandling, microneedling

Exempel på behandlingar vid yttorrhet: Instant Hydrating Mask, K Ceutic, Jojoba olja