PSORIASIS

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som oftast visar sig som utslag på huden eller i hårbotten. Sjukdomen drabbar cirka 2% av vår befolkning och är en inflammation i huden som samtidigt gör att tillväxten av hudceller är snabbare än vanligt. Hudcellerna i översta lagret hinner inte med att lossna i samma takt som nya hudceller bildas och skapar därför större fläckar med flera hudceller som lossnar i större flagor. Psoriasis ligger latent i kroppen och kräver oftast något som utlöser den. Det kan vara stress, läkemedel, alkohol eller rökning. Har någon av dina föräldrar psoriasis löper du större risk för att själv få det då hudsjukdomen är ärftlig.

Psoriasis kommer ofta i skov, utslagen kan periodvis var bättre och vara helt borta under en längre tid och sedan vara sämre andra perioder. Det är inget som smittar men kan vara besvärande, kliande och ha en psykisk jobbig påverkan. Hudsjukdomen finns i olika former som baseras på utslagens storlek, lokalisation och kvalitet. Utslagen är oftast välavgränsade, runda fäckar som har stearinliknande fjäll med en bakomliggande röd yta. De kan uppkomma både i ansiktet, hårbotten och på kroppen.

Det krävs oftast regelbunden vård av huden vid problem med psoriasis. Vanligaste behandlingen är bad och mjukgörande krämer. Vid lite svårare problem kan man även använda sig av ljusterapi som även dämpar inflammationen i huden. Hjälper inget av de tidigare nämnda kan man även lindra besvären med hjälp av läkemedel utskrivet av läkare. Tänk på att alla som har problem med psoriasis behöver mjuka upp och återfukta huden trots övrig behandling.


Tveka inte att höra av dig till oss på mejl, info@salongcreatedbybelle.se för att få hjälp med vad som passar din hudtyp.


Exempel på produkter vid psoriasis: K ceutic, Panthenol ceutic

Exempel på behandlingar för en psoriasishud är: Avkopplande ansiktsbehandling