PERIORAL DERMATIT

Vad är Perioral Dermatit?

Perioral Dematit är en rosacealiknande hudsjukdom som ofta drabbar området kring munnen, kinderna och hakan. Hudsjukdomen är en inflammation i huden och visar sig som rodnad, utslag och knottror som liknar finnar. Det kan vara svårt att veta den direkta orsaken till problemet. Men vi vet att överaktivering i form av överdriven rengöring, exfoliering eller för kraftfulla och aktiva produkter är vanliga orsaker till hudtillståndet. Även kortisonanvändning, feta tyngre krämer eller täckande makeup kan också ha påverkan till att perioral dermatit uppstår.


Hur behandlar jag?

Det bästa för att få utslagen att förvinna och lugna sig är att undvika produkter som starka rengöringar, peeling, aktiva produkter eller täckande makeup som alla kan ha en bidragande orsak till att utslagen uppkommer. Ibland kan man tro att utslagen är finnar och att man är oren i huden och därför använder starka produkter för att få det att försvinna. Det kan istället irriterra och göra att läkningsproccessen tar längre tid. Använd istället milda produkter avsedda för en känslig hud eller rosacea. Oftast läker det ut av sig själv men kan ta sin lilla tid, så ha tålamod, det kommer försvinna! Om du har en blossande Perioral Dermatit kan du använda dig av den så kallade “noll-metoden”, vilket innebär att du helt och hållet låter huden vara. Använd endast mild rengöring och vatten. Då får huden en paus och när det sedan lugnat sig, kan du börja med en lugnande hudvårdsrutin igen.

Vid kraftiga besvär eller om det finns kvar en längre tid bör du kontakta läkare för vidare vård.


Tveka inte att höra av dig till oss på mejl, info@salongcreatedbybelle.se för att få hjälp med vad som passar din hudtyp.


Exempel på produkter vid perioral dermatit: Redness Neutralizer, K Ceutic.

Exempel på behandlingar för perorial dermatit: Avkopplande ansiktsbehandling