MELASMA / HYPERPIGMENTERINGAR

Mindre eller större mörka fläckar spelar ingen roll, alla är de ofta irriterrande och känns som de ploppade fram från ingenstans över bara en natt. Faktum är att det oftast tar en längre tid för pigmenteringar att uppkomma. Hyperpigmenteringar finns i flera olika utförande men alla uppkommer på grund av överproduktion av melanin, hudens egna pigment och kan triggas av flera olika faktorer. Orsaken kan vara både solexponering, hudskador, ärftlighet, läkemedel som p-piller, ålder eller hormonella förändringar.


Varför får vi pigmenteringar?

Vanligast är ändå solfläckar och åldersfläckar. De visar sig som mindre mörka, bruna eller svarta fläckar som orsakas av intensiv och långvarig solexponering. Fläckarna ökar stegvis med åldern och när huden utsätts för sol blir de mer framträdande. När vi blir äldre uppkommer de dessutom lättare. Vanligast är att fläckarna visar sig på områden som ofta utsätts för solljus, som ansikte, dekolletage eller handryggarna. Även fräknar är en form av hyperpigmentering som blir fler och mer framträdande vid solexponering. 

Hormonella förändringar i kroppen som graviditet eller p-piller kan också ge hyperpigmenteringar eller melasma/kloasma. Skillnaden här är att de oftast visar sig som större tydligare mörka fläckar. De är generellt symmetriska och placerar sig i ansiktet, på kinder, panna och överläpp eller på armarna. Pigmenteringarna bleknar oftast gradvis och kan försvinna helt men de kan vara riktigt envisa och mörknar så fort vi utsätts för solljus. Däför är det viktigt att skydda sig och använda hög solskyddsfaktor.

Post-inflammatoriska hyperpigmenteringar uppstår efter en skada i huden, efter acne eller ett sår efter tex. eksem. De visar sig som platta pigmentförändrade mörka fläckar på de tidigare skadade områdena. Fläckarna kan även uppstå efter kosmetiska behandlingar som dermabrasion, laser eller kemiska peelingar om man inte varit tillräckligt försiktig med att undvika sol eller slarvat med solskydd efter behandlingarna. 

Leverfläckar eller pigmenterade nevus(födelsemärken) är också en ett överskott av melanin i huden, alltså en hyperpigmentering. De kan variera både i storlek och utseende. Oftast är de små, något upphöjda bruna eller hudfärgade. Majoriteten av alla leverfläckar eller nevus är godartade och helt ofarliga. De kan däremot tyvärr utvecklas och bli elakartade, maligna. Var lite extra uppmärksam på tecken som förändring i färg och storlek, sårbildning eller klåda. Det är alltid bättre att kolla upp en gång för mycket än en gång för lite!


Så behandlar du dina pigmeneringar

Med hjälp av både produkter och behandling kan du minimera och motverka uppkomsten av irriterande fläckar. Använd alltid solskydd dagtid, även när du inte ska till stranden och undvik direkt exponering av UV-ljus framförallt när den är som starkast. Det finns flera olika produkter med olika aktiva ingredienser som bla. kojicsyra, futinsyra, niasinamid, retinol med mera som jobbar med att ljusa upp och motverka uppkomsten av nya pigmenteringar. Tänk på att vissa produkter som behandlar pigmenteringar kan vara kraftfulla på huden. Därför kan man ibland behöva vänja in huden vid dessa produkter. Huden blir även ljuskänslig av dessa produkter så det är otroligt viktigt med solskydd. Det finns som sagt en mängd med produkter som kan behandla just pigmenteringar. Det kan dock ta tid att få bort pigmenterinar, i vissa fall kommer de inte helt att försvinna men i alla fall ljusas upp. Så ha tålamod! Ge det minst 3 månader innan du synligt kan se resultat. Och ta gärna för och efter-bild hemma. Se topplista för produktbehandling av pigmenteringar nedan.

Även mer avancerade behandlingar som kemisk peeling och microneedling har en positiv och fin effekt för en jämnare hy utan massa störande fläckar. 

Tveka inte att höra av dig till oss i vår chatt eller på mejl, info@salongcreatedbybelle.se för att få hjälp med vad som passar din hudtyp.


Exempel på behandlingar för en hyperpigmenterad hud är: Serum C Treatment, Microneedling, Kemisk peeling.

Exempel på produkter för en hyperpigmenterad hud är: Serum C, Mela Cream, Yellow cream, Radiance