BLANDAD HUD/KOMBINERAD HUD

Vad är en blandad hud?

En blandad hud eller blandhy som vi också brukar säga är faktiskt den allra vanligaste hudtypen. En blandad hud kan kännas och se ut på flera olika sätt men kännetecknas alltid av att det är en kombination, av torr, normal eller fet hud. Vanligast är att man har en fetare T-zon. Ett samlingsnamn för panna, näsa och haka, alltså mittendelen av ansiktet likt ett T och att kinderna sedan är normala eller torra.


Hur ska man behandla?

En blandhy är den hudtyp som är svårast att behandla, och som också tyvärr kräver mest jobb. Det lite kluriga med en blandad hudtyp är att man kan behöva behandla de olika delarna i ansiktet på olika sätt. De lite fetare partierna kräver mer talgbalanserande produkter, och de torrare delarna kräver mer fukt. Det du ska titta på i produktväg är produkter som är utformade för en kombinerad hud. Sedan får man skräddarsy vilka komplementprodukter som behövs. Exempelvis kanske du behöver addera en lermask för att absorbera talg på de lite fetare områdena, eller kanske att du behöver ett djupverkade återfuktande serum som ger rikligt med fukt till de områden som är lite torrare.

Salicylsyra är en ingrediens som effektivt tar bort torra döda hudceller, samtidigt som områden med mer talgproduktion balanseras. Allt handlar om att balansera huden. Något som en blandhud ofta väljer bort är oljor. Vilket kan vara helt rätt om du har en lite fetare t-zon. Välj då istället fuktbaserade produkter med tex hyaluronsyra i. Olja på en hud som har en blankare/fetare t-zon är inte fel, men ofta kan det upplevas mer oljigt då. 


Vårt tips är att välja en kompleterande hudvård, exempelvis att du väljer ett serum (som ligger närmst huden) som jobbar på att hålla talgproduktionen låg. Samtidigt kanske du då kan välja en dagkräm som ger lite mer fukt. Eller också väljer du ett djupt återfuktande serum och en lite lättare dagkräm. Då har du balanserat dig dagliga rutin. Medans du kanske på natten kan ge huden mer näring i form av någon kraftigare kräm eller nattmask. På natten höjs vår temperatur och det är inte alls konstigt att vi känner oss feta i ansiktett när vi vaknar. Därför är det ett perfekt tillfälle att lägga något lite rikare om man känner sig torr på något parti. 

Tveka inte att höra av dig till oss på mejl, info@salongcreatedbybelle.se för att få hjälp med vad som passar din hudtyp.


Exempel på behandlingar som vi på Belle erbjuder för en blandad hudtyp: Klassisk ansiktsbehandling, Djuprengörande ansiktsbehandling.