DE OLIKA HUDLAGREN

Huden är vårt största organ och inte alltid helt lätt att förstå sig på. För att göra detta tydligt skulle vi vilja börja helt från grunden med att prata om hudens alla lager, samt om varför huden är så viktig för oss. Huden har otroligt viktiga uppgifter för vår kropp, som är helt livsavgörande. Huden väger ca 4-5 kilo och täcker ca 2 kvadratmeter. Huden skyddar oss mot yttre påfrestningar som infektioner och bakterier, samt gör att vi kan reglera kroppsvärme. Hudens fantastiksta system gör också att vi kan känna kyla, värme och beröring. Huden består av tre hudlager, övre hudlagret som heter epidermis, läderhuden som heter dermis och underhuden som heter hypodermis. 


Epidermis

Tjockleken på vår hud kan variera en hel del. Överhuden kan vara 0,05 till 0,5 millimeter tjock och består även den utav flera lager av platta celler i flera skikt, så kallat flerskiktat plattepitel. Hela överhuden består utav både nya och gamla hudceller som ju längre ned i överhuden du kommer, desto nyare och friskare är dina hudceller. Alltså skapas det hela tiden nya hudceller längst ned i överhuden, och på mellan 28-32 dagar har dina hudceller helt bytts ut till nya celler som hela tiden vandrar uppåt. Det översta skiktet i överhuden, hornlagret, består då alltså utav döda och förhornade hudceller som skyddar våra hud mot yttre påfrestningar. Detta är livsavgörande för att skydda våra kroppar från bakterier och andra skadliga mekanismer. 

Lite längre ned i överhuden finns det även pigmentceller, melanocyter, och det är här hudens melaninförsvar sätts igång i form av att vi blir bruna när vi vistats i solen. Och det är även här våra eventuella solrelaterade pigmenteringar skapas.


Dermis

Nästa hudlager heter Dermis, även kallat läderhuden och är en slags bindväv. Detta område kan varier i tjocklek men är oftast 0,5 mm till 3 mm tjockt. Vissa områden på kroppen är tjockare än andra, exempelvis på rygg och i handflator. I detta lager finns hårsäckar, nerver, talgkörtlar, känselkroppar, svettkörtlar och blodkärl. Demis sitter också inne på stora tillgångar för att hålla vårt innumförsvar igång. Bindväven här är också rik på kollagen som gör att vår hud får spänst och elasticitet. Det är även blodkärlen här i läderhuden som reglerar vår krppsvärme genom att antingen öka eller minska blodflödet i blodkärlen. 


Hypodermis

Hypodermis (även kallad underhuden, och subcutis på latin) är en stabil bas för Epidermis och Dermis som är uppbyggd mestadels av bindväv och fettceller. Underhuden är 2-10 mm tjock men kan variera till upp mot 10 cm om man är överviktig. Detta lager ger oss en stötdämpande effekt och är även värmeisolerande och skyddande för muskler och benhinnor. När underhuden förlorar vätska, kan detta visa sig i form av rynkor och linjer. Här finns också proteinerna elastin och kollagen som ger fasthet och spänst till huden.