EKSEM

Eksem är något som många av oss drabbas av någon gång i livet. Eksem är en icke smittsam hudsjukdom som beror på inflammation i huden. Eksem visar sig som utslag som kan se ut på lite olika sätt. Oftast är de röda och ibland har de små blåsor. Huden kan bli mycket torr på eksemet och fjälla. Ofta kliar eller svider eksemet. 

Eksem brukar delas in i olika typer beroende på hur de uppkommer. Viktigt att nämna är att det ofta är svårt att få reda på anledningen bakom ett eksem. 

Indelningarna är kort och gott:

Exogena eksem – eksem som uppstår på grund av yttre faktorer

Endogena eksem – eksem som uppstår på grund av inre faktorer 


Eksem som orskas på grund av yttre faktorer delas i sin tur in i allergiska eller icke allergiska.

Allergiska eksem uppstår när huden utsätts för ämnen som den inte tål. Att man blir allergisk mot något beror på ett felslut i immunsystemet. Nickel, krom, gummi samt parfymer och konserveringsmedel är några exempel på ämnen många utvecklar allergi mot.  Ofta kommer eksemet cirka 1-2 dagar efter att man har utsatts för ämnet. 


Icke allergiska eksem beror inte på allergi utan på att man har kommit i kontakt med något hudirriterande ämne upprepade gånger. Det kan uppstå av något så milt som vanlig tvål om man tvättar sig väldigt mycket. Denna sorts eksem drabbar ofta frisörer, hudterapeuter och städpersonal. 

Behandlingsåtgärden för eksem som orskas av yttre faktorer är ju såklart att man utesluter det ämnet som man reagerar på, vilket i vissa fall inte är helt enkelt. Men viktigt är alltid att använda mjukgörande crémer på huden för att hålla hudens barriär i så bra skick som möjligt. 

Eksem som orsakas på grund av inre faktorer är ofta kroniska och man vet ofta inte vad det är som utlöser dem. 


Ett av de vanligaste endogena eksemen är Atopiskt eksem också kallat Böjveckseksem. Man vet inte exakt vad som orsakar dem, men man vet att ärftlighet spelar en stor roll. I de flesta fall uppstår de före 6 månaders ålder.  Hos spädbarn är eksemen som röda kliande utslag på kinder, armar och ben. Från ungefär ett års ålder flyttar eksemet till böjvecken på kroppen, alltså arm- och knävecken. För de flesta försvinner utslagen under puberteten och atopiskt eksem är ovanligt efter 30 års åldern. 

Personer med atopiskt eksem har en stor risk att utveckla andra allergiska sjukdomar som astma och pollenallergi. 


Behandlingsåtgärden för atopiskt eksem är främst att dämpa den irriterande klådan. Det är viktigt att hålla huden mjuk, smörj gärna med en olja. Om inflammationen är väldigt besvärande kan det vara bra att smörja med kortison. Eftersom atopiskt eksem är en kronisk sjukdom så bör man bara smörja med svagare kortisoncrémer och inte för ofta, då kortison tunnar ut huden.


Ännu ett vanligt eksem som orsakas av inre faktorer är Seborroiskt eksem. Dessa eksem drabbar främst områden som har många talgkötlar så som ansikte och hårbotten. Sjukdomen förekommer i alla åldrar och är vanligare hos män än kvinnor. Eksemets utseende är rodnad hud med fet fjällning. Även här är det okänt vad som orsakar eksemet. Vanligtvis ebbar eksemen ut av sig självt. 

Behandlingsåtgärden för Seborroiskt eksem är ofta att smörja med salicylsyrevaselin. Vanligtvis ebbar eksemen annars ut av sig självt. 


Atopiskt eksem och Seborroiskt eksem är bland de vanligaste endogena eksemen i Sverige idag. Andra som är värda att nämna är Neurodermatit, Nummulärt eksem och Staseksem. 


Exempel på produkter för dig som har eksem: Kallpressad jojoba